Aslında teşbihi severim edebi sanat olarak. Lakin kişisel özellikler babında birinin varlığını diğerinden sebeb görmek derecesinde basit dillendirilen cinsi çok rahatsız edici. "falancaya çekmiş", "filana ne kadar benziyo", "tıpkı feşmekan gibi" tarzı muhabbetlerden bahsediyorum. Sözkonusu şahsı mustakil olmaktan-olabilmekten koparıp birine bağımsızlık hakkını gasbedercesine ram etmeler hep haksızlık gibi gelir. Ol fakirin cüz-i iradesi de mi yok dedirtir bana. Her şey de mi genetik canım, her şey de mi miras:P Öyle olsa bile bırak söyleme, adam güzelliklerinden kendince çiçek açıp, kötü kokularını kendince koklasın:P Kötü özelliklerini miras bırakan dedesinden nefret etmesiiin:) Ne kötü hale getirdim konuyu di mi?
Bu muhabbetin en meşhur hali, ebeveynin evladına kızınca , kızdığı hali partnerinden miras bilmesidir. Anne- babasına benzemek bi çocuk için iyi halken, böyle durumlarda fazlaca sinir bozucu oluyor. Bi de "şunun şuna, buran buna, oyun ona benziyor ..." vb söylemlerden sonra insanın isyan edesi geliyor " nerem- neyim bana benziyor" tarzında ... Bu muhabbetlerin özel kelimelerinden biri "çekmek". "çekmişsin", "çekmemişsin" arasında kısaca kişilik analizimiz yapılıyor:P Analiste çektiğimiz ölçüde iyi, çekmediğimiz ölçüde kötü pozlar veriyoruz. An itibariyle çekiversek yırtabiliriz yani:P
Bunlar nerden mi aklıma geldi? Merak etmiyo musun? Ediyomuşsun gibi yap, çünkü cevap vermek istiyorum:P Bıdık hayatımıza girdiğinden beri, hatta henüz yoldayken bi kıyas furyası başladı. Bundan diğerinden ziyade hoşlanmam. Zaten kıskanmaya pek meyyalim, hasedimi azdıran bi hal kıyas. Onun kinin başı 4.ü ayda bilmem kaç cm imiş, senin bebişin başı kaç cm:P Ne manyak bi muhabbet. Doğduktan sonra "onun bebişi daha kırmızıymış, senin bebiş daha beyaz"!!! Sadece benim bebiş beyaz desek olmuyor mu? Ardından o şunu dedi, bu demiyo, ne zaman der. Öğretmiycek misiniz:P En gıcığı da bu, "öğretmiyor musunuz" Sanki sözkonusu şey söylediğin yaptığın her şeyi hop tekrarlayan bi papağan. Bu muhabbetin ardından da yazının konusu olay geliyor. Onun gözleri babasına, bunun burnu annesine... filan çekiiip duruyor. Bi de çocuğunun "çekildiği" kişiden hiç haz etmiyorsan ... öyle işte. Can sıkıcı. Ben O Efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem)'e benzesin duası ile (ve duası için) Adını O'nun adından koydum. Ruh da Hz. Yusuf (a.s.)'a benzesin duasını ekledi. Onlara çeksin duamıza amin deseler a!

Yorumlar

hulofera dedi ki…
kırmızı doğan sonradan beyaz, beyaz doğan da esmer olurmuş derler.. ben de bunu ekliim bilmiş bilmiş :P

amin, aamin.. sûreti de sîreti de Peygamberlerimize benzer inşallah.. oldu mu ;)
Hacer dedi ki…
Olduuu:) Eyvallah.
Hakikaten de esmer oldu:)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cık cık...